sobota 17. července 2010

Demilitarizovaná zóna

Na dnešek byl naplánovaný celodenní výlet do demilitarizované zóny v koreji. Předpověď počasí hlásila velmi silný déšt (má spadnout až 10% celoročního průměru v koreji) a bohužel se i do posledního puntíku naplnila. Celý den pršelo jako snad ještě nikdy a do toho všeho byla mlha ... Pokyny před vstupem do DMZ zněly: zákaz focení mimo vyhrazená místa a z autobusu, pokud vás voják na něco upozorní, vždy odpovězte YES a nikdy se neptejte WHY.

První zastávkou byl IMJINGAK - asi nejnavštěvovanější místo v DMZ, protože se sem může vkročit bez jakéhokoliv povolení a omezení. Jednalo se o vyhlídkové místo, odkud bylo možné přes ostnaté dráty pozorovat Severní Koreju. Hned za ostnatým drátem byly postaveny severokorejské hlídkové budovy, ve kterých seděli vojáci se zbraněmi v ruce.




Poté jsme se přesunuli do tzv. Třetího tunelu. Tento stavěli severokorejci v 70. letech minulého století. Jeho cílem byla infiltrace severokorejců na jih, avšak 1978 byl jihokorejci objeven. Severokorejci nechtěli připustit pokus o infiltraci a tak nabarvili stěny na černo a tvrdili, že dolují uhlí! Tunel je 1635 m dlouhý, 70 m hluboko pod zemí, 2 m široký a 2 m vysoký. Byl postaven tak, aby byl schopen pojmout až 10000 vojáků.

Dalším místem byla tzv. Dora observatoř. Je to jediné místo v Jižní koreji, odkud se dá pozorovat život v severní koreji, bohužel byla taková mlha, že nebylo vidět na metr, tak aspoň fotka s vojákem :)


Poslední destinací byla vlaková zastávka, která je součástí projektu Transevropské magistrály, která má spojovat Jižní Koreju s Evropou. Ve stanici si lze za symbolických 500 wonů koupit lístek do Pyongyangu a poté se přesunout na nástupiště, kde snad v budoucnu budou jezdit vlaky.


Žádné komentáře:

Okomentovat